Hoppa till sidans innehåll

Angenämnt sprintstafettdilemma

26 MAR 2019 17:16
Lite historik kring hur vi har resonerat kring sprintstafetten som en följd av dess tillväxt samt önskemål om synpunkter på hur årets genomförande fungerat.
  • Skapad: 26 MAR 2019 17:16

Det är förstås svårt att ha synpunkter i förväg men vi uppskattar om du hör av dig efter söndagens tävling antingen till expeditionen eller via Lilla Skidspelsmejlen.

Sprintstafetten kom till för 15 år sedan som ett svar på de önskemål dåtidens tävlande ungdomar framförde. Första åren var upplägget en prolog där laget åkte varsitt varv på sprintbanan och klockades. Utifrån lagets prologtid fördelades lagen i klassens startpositioner. Då var det runt 150 lag och de var ordnade i dubbla åldersklasser.

Ett par år senare hade lagantalet ökat vilket ledde till att tävlingsdagen blev lång och de sist startade klasserna tyckte att tidsintervallet mellan prolog och heat blev orimligt långt.

Vi prövade därefter under ett par år att låta resultatet från lördagens distanstävling ligga till grund för startordningen i sprinstafettheaten och därmed tog vi också bort prologen för att deltagarna bättre skulle kunna anpassa sin ankomst till deras heattid. Den modellen fungerade ganska dåligt av främst två skäl. Ett var att ibland skulle lag skapas av åkare som hade tävlat på olika distanser i distanstävlingen. Ett annat var att en del avstår distanstävlingen och vill bara vara med på sprintstafetten.

Vi undersökte sedan möjligheten att använda ett rankingssystem såsom det som tidigare redovisades av www.skidresultat.se som grund för startposition i heaten, men det hade för stora svagheter för att vara acceptabelt och numera är det borttaget för ungdomar. Vi konstaterade därför att det praktiskt genomförbara var att låta anmälningstid ligga som grund för startposition och tidigt informera om det och när öppnadet av anmälningar sker.

De här interna funderingarna skedde under en period med fortsatt lagtillväxt där vi gradvis närmade oss klasser om 40 lag som vi hade satt som ett tak för rättvisa tävlingsförhållanden. För en fem år sedan sprängdes den vallen och i den vevan uttryckte Dalarnas Skidförbund önskemål om att regionens arrangörer skulle så långt som möjligt ha enkla ungdomsålderklasser.  Vi införde därför enkelklasser och fick därmed ner lagantalen i heaten, men samtidigt ett mycket svårare pussel att få in alla heaten under en inte alltför lång tävlingsdag. Vi är väl medvetna om att vi har många deltagare som har lång resa hem på söndagen efter tävlingarna.

Med årets rekordantal av lag så står vi nu återigen inför frågan om det funkar med 40 eller fler lag i en gemensam start. Vi kör enligt samma schema som ifjol, men vi vill ha återkoppling på hur det har fungerat.

Vi tycker sprintstafetten är en bra tävlingsform för ungdomar för deras skidutveckling. Men vi vill förstås också att de tävlande ska anse tävlingsförutsättningarna rättvisa.

Så frågan är: anser du att tävlingsförhållandena för årets sprintstafett var rättvisa?

Skribent: Lilla Skidspelen
E-post: Adressen Gömd

Dalarnas Försäkringsbolag

Idrefjäll Logo

 

Intersport Logo

Atea Logo

Noname Logo

 

Ulf Lundbergföretagen Logo

 

SISU_Webb_IF_190X190_samverkan

Postadress:
Falu IK Skidklubb - Skidor
Styrelsen, Mårten Sahlin, Utvägen 5
79174 Falun

Kontakt:
Tel: 0725510860
E-post: faluikskidklubb@gmai...

Se all info