Hoppa till sidans innehåll

Kläder & Utrustning


 

 

Klubbkläder
Klubben har en kollektion av tränings- och tävlingskläder i klubbens färger.

Beställning av träningskläder görs via webbbutik i början av säsongen (sept-okt) med leverans i början av december. Klubben har också ett litet lagar av klubbkläder, framförallt mössor, för de som går med i klubben senare under säsongen. För frågor om klubbkläder kontakta Susanne Carling, 072-577 75 85 (This is a mailto link).

Tävlingsdräkter för barn och ungdomar kan hyras säsongsvis. Vuxna och äldre ungdomar som slutat växa får däremot köpa tävlingsdräkt. Anette Löfgren, 073-941 32 08, ansvarar för tävlingsdräkterna.

När man tävlar för Falu IK är huvudregeln att man tävlar i klubbkläder. I de yngre åldrarna räcker det med klubbjacka, mössa eller pannband. Från 13 år och äldre ska alla som tävlar frekvent ha klubbkläder. Klubben subventionerar klubbjackor för barn och ungdomar.

Det finns också tunnare träningskläder för vår- och sommarträning.

Leverantör av klubbkläder är Noname. Falu IK har ett nytt avtal från säsongen 19/20 med Noname som gäller flera år framöver. 

Provtillfällen och beställningsfönster säsongen 20/21

Beställningsfönster: Fram till 30/9.
Provtillfällen: 4/10 och eventuellt 5/10 för skidkläder. Plats: Klubblokalen.
Kommande beställningsfönster: 4/10 och ett antal dagar framåt.

Länk till webbshop
. Skapa ett personligt konto och ange koden "00058FIK kopplas det konto du skapat till Falu IK och sortimentet blir tillgängligt.

 

Klubberbjudande från Intersport

Aktiva och medlemmar inom ramen för ungdoms- och juniorverksamheten har 20 % rabatt på ordinarie pris på skidor och tillbehör hos Intersport i Falun. Du behöver vara eller bli medlem i Club Intersport och koppla medlemskapet till Falu IK via denna länk. När vi medlemmar handlar får Falu IK en kickback, vilket finansierar en del av vår verksamhet.

Klubbkvällar 2021: 20/10 16-19. (passerad)
Under klubbkvällarna får vi 30-40% rabatt på ordinarie pris (skidor, pjäxor och stavar) samt 25% rabatt på allting i butiken utom elektronik. Se infoblad.

Klubbdagar 16/11 och 17/11 kl 10-19

  • Längd 25% på ord pris
  • Skidor till klubbpris på nytt Madshus. Beställs i butik.
  • Valla 3 för 2, billigaste på köpet.
  • 20% extra rabatt på redan röda priser på längdsortimentet.
  • Under dessa dagar erbjuder vi er oxå 25% på hela butikens ordinarie pris och sortiment (ej cykel och polarklockor)


Begagnat

Klubben har en facebookgrupp, Falu IK Skidklubb - Köp & sälj utrustning, där du kan lägga ut annonser för utrustning och kläder som du vill köpa eller sälja. 

Vid upptakten brukar också ges tillfälle till att sälja begagnade kläder.

Designen på klubbkläderna har varit konsistent under flera år, och begagnade klubbkläder är utseendemässigt väldigt lika nya kläder.

Kläder på träningarna
Både på barmarksträningen och snöträningen är det bra att ha flera lager. Närmast kroppen ett tunnare underställ som transporterar bort fukt, gärna i ull eller funktionsmaterial. Ovan på det, om det behövs, ett värmande lager, t ex fleecetröja. Detta lager kan vara tjockare eller tunnare beroende på temperatur. Överst ett lager som står emot vind och väta. En varm mössa och varma vantar är viktigt när det är kallt. Det är bra att ha en buff eller balaklava som skyddar halls och ansikte då det ibland kan vara blåsigt på Lugnets skidstadion.

Vid kallt väder är det framförallt viktigt med varma vantar, mössa och bra skydd för hals och ansikte. Mer info om kallt väder finner du här.

Utrustning
Våra ledare får ofta frågor om utrustning och när det är dags att köpa skateskidor. Här följer några råd som vägledning. Längst ned finns även en tabell över lämpliga skid- och stavlängder.

För de yngsta barnen i gröna gruppen behövs bara ett par skidor. Där går det också bra med vallningsfria skidor. Barnen leker då på skidorna och blandar klassiskt och skate. Vi tränar mycket utan stavar för att öva upp grundläggande balans. Skidorna ska inte vara för långa. Längden på ditt barn är ett bra riktmärke för skidlängden. För stavarna är armhålan till axen ett bra riktmärke.

I vita gruppen bedrivs också träningen mycket genom lek men här börjar vi dela upp pass i skate eller klassiskt för att öva in tekniken. För de klassika skidorna är det viktigt att barnet kan trycka ned skidan (spannet) och få fäste. Du kan få hjälp i sportaffären, eller av tränare i klubben att kolla spannet så att det stämmer med barnets vikt. Stavar för klassikt ska vara omkring axellängd.
För skate går det bra att ta bort vallan från de klassiska skidorna eller använda ett par urvuxna klassiska skidor som skateskidor. Det viktigaste att barnet har lite längre stavar som går upp till kinden och att skidorna inte är för långa.

Barnen behöver ett par kortare stavar för stavgång under barmarksträningen. Längden ska vara strax över armbågshöjd när armarna hänger efter sidan. Föregående säsongs klassiska stavar brukar kunna vara lagom.

I gula gruppen utvecklas teknikträningen och nu är det dags att fundera över skateskidor. Det finns kombipjäxor som fungerar för både skate och klassiskt. Det går också att åka skate med klassiska pjäxor. Det stärker både foten och tränar balansen. Rena skatepjäxor kan vara aktuellet först i orange eller blå grupp. När det gäller skidlängder så finns rekommendationer i bilden nedan, men det är viktigt att man provar ut den så att skidan stämmer med barnets vikt.

Tabell med skid- och stavlängder i förhållande till kroppslängd

Uppdaterad: 23 SEP 2018 22:28 Skribent: Falu IK
Epost: Adressen Gömd

Dalarnas Försäkringsbolag

Idrefjäll Logo

 

Intersport Logo

Atea Logo

Noname Logo

 

Ulf Lundbergföretagen Logo

 

SISU_Webb_IF_190X190_samverkan

Postadress:
Falu IK Skidklubb - Skidor
Styrelsen, Mårten Sahlin, Utvägen 5
79174 Falun

Kontakt:
Tel: 0725510860
E-post: faluikskidklubb@gmai...

Se all info